Menu

Fietsroute Leiestreek

Waterhoekroute (Bossuit)

Fietsroute Leiestreek: Waterhoekroute (Bossuit)

fietsroute waterhoekroute

De Waterhoekroute (50 km) verkent het landschap van de Bovenschelde tussen Avelgem en Anzegem. De routenaam verwijst naar het toponiem "De Waterhoek", dat vooral bekendheid verwierf door het werk van de Vlaamse romanschrijver Stijn Streuvels. 

Het vertrekpunt van de route is het streekbezoekerscentrum van de West-Vlaamse Scheldestreek in Bossuit. Van hieruit leidt de tocht langs het kanaal Bossuit-Kortrijk en de oude spoorlijn Kortrijk-Ronse naar Avelgem. Vervolgens fietst u richting Tiegemberg. Daarna fietst u door de charmante dorpjes Ingooigem, Gijzelbrechtegem en Kaster, deelgemeenten van Anzegem. Op de terugweg komt u langs Kerkhove, Waarmaarde, restaurant 't Galerietje en het jaagpad van de Schelde.

Langsheen het traject vindt u ook enkele bezienwaardigheden: het streekbezoekerscentrum, de oude Scheldearmen en de Scheldemeersen, de Witte Bergmolen, de Landergemmolen en de watermolen van het Goed te Walskerke, het kasteel Hemsrode te Anzegem en het Regionaal Archeologisch Museum van de scheldevallei te Waarmaarde.

De Waterhoekroute kadert in het Provinciaal Fietsrouteplan dat zich bezighoudt met de uitbouw van een vijfendertigtal toeristische routes.

×
×

Log in